Trender inom webdesign

När det gäller trender inom webbdesign så kan dessa variera år till år. Sedan är det så att vissa företag de bör följa en traditionell stil snarare än att hoppa på en viss trend. Dock skadar det aldrig att veta vilka trender inom webbdesign som efterfrågas. De trender vi nämner i denna text, det är vad som trendar i skrivande stund, december 2022.

Vad trendar just nu?

En trend just nu, det är att använda videor som helskärmsrubriker. Tack vare att det finns nya webbvänliga format som till exempel WebM så går det att implementera storskaliga videor utan att laddningstiden överskrids. Du kan få till en känsla av liv och rörelse på detta sätt samt att dina besökare kan direkt få en uppfattning om vad för produkter du erbjuder.

En annan trend just nu, det är att ha en överdimensionerad typografi. Dessa kan med fördel stödjas av visuella symboler som till exempel en slogan. 

Ett annat populärt visuellt element i webbdesign, som funnits med ett bra tag, det är linjer. Du kan med hjälp av diagonala linjer göra designen intressantare. 

Fler trender

En annan trend inom webdesign är att använda dig av rullande textelement. Dessa rullningseffekter går även att integrera bra med dina överdimensionerade rubriker.  Sedan är en annan trend att ha en platt design. Bland annat kan du satsa på Flat Design, som numera utvecklats till Flat Design 2.0 där den platta grafiken får mer djup med hjälp av skuggor. Du kan leka med både 2D och 3D när det gäller din design på din webbsida. 

Annars kan det även vara idé att ha interaktiva element. Som att muspekaren förvandlas till något som har att göra med det du säljer på din sida. 

En tydlig och framträdande uppmaning till handling är även det något som kommer mer och mer. Det innebär bland annat stora knappar som går att nå även via mobilen. 

Trender som håller i sig

Det finns även en del trender som kom för längre sedan och som håller i sig än idag. Det handlar då bland annat om att satsa på ett innehåll som är personligt. Sedan se till så att det finns både ett ljust och ett mörkt läge. Annat som håller i sig är minimalism, tillgänglighet och en användarcentrerad design. Optimering av sidans hastighet och mikrointeraktioner är även det något som är en trend som håller sig kvar.