Trender inom webdesign

Trender är något som kommer och går, och detta gäller även för hemsidor. Nu för tiden är det viktigare än någonsin att få din hemsida att stå ut och att vara rätt i tiden. Stora bilder och rätt text är fortfarande viktigt, men det finns så mycket mer du kan inkludera i dagens hemsidor för att göra den extra speciell.

Scrollsidor

En trend som har vuxit sig stor är att ha en så kallad scrollsida, en sida med innehåll som du bara bläddrar ner på innan den tar slut. Det är en taktik som gör att du kan presentera mycket innehåll på första sidan, istället för att en besökare ska behöva klicka sig fram till rätt information. Dessutom ett bra sätt att succesivt berätta en historia med bilder och animationer.

Det är dock inte en trend som passar alla då det blir mycket för en långsammare dator att hantera, då alla bilder och animationer finns på en och samma sida. En annan nackdel är att det kan vara svårare att sökordsoptimera, då all information finns på en och samma sida.

Stor bild och en slagkraftig rubrik

Med rätt typ av bilder och rätt typ av text, kommer du lyckas med att skapa en viss känsla hos dina besökare. Det är alltid viktigt att du överväger vad du väljer att skriva på din sida. En slagkraftig inledningstext är viktig då det kan avgöra ifall en läsare kommer fortsätta att navigera sig fram på din sida. Se till att ha ett spännande typsnitt så kommer din hemsida att stå ut ännu mer.

Att en bild säger mer än tusen ord är inte bara ett talesätt, utan innehåller en hel del sanning. Bilder är det första en besökare ser, innan de läser vad som står. En trend är att ha en väldigt stor dragarbild direkt på förstasidan, som gör en läsare nyfiken. Förslagsvis bör det vara en bild som har säger något om innehållet på sidan, men även en bild som står ut visuellt med både exponering och mättnad. Ifall det är ett företag bör bilden säga något om företaget, eller om det är en hemsida om dig borde du ha en bild på dig själv i en häpnadsväckande miljö.

Glöm inte mobilen

De flesta surfar idag på sin mobiltelefon eller på en surfplatta. Därför är det väldigt viktigt att tänka på att bygga din hemsida utefter en mobiltelefon och sedan kunna utveckla det till större skärmar. Det är då viktigt att ett linjärt innehåll, kortare texter och färre val i menyerna.

Rutnät i bilder och Hamburgermeny

En het trend är att ha många mindre bilder på din sida och då kan man ha ett så kallat rutnät av bilder. Pinterest var en av de första stora tjänsterna som började använda sig av detta, och sedan följde många efter. Ett rutnät av bilder passar bäst för hemsidor där du scrollar ner mycket, för att få en bra överblick av bilder.

En annan trend är att inte ha så många menyval, utan att ha en så kallad hamburgermeny. Med en sådan menyknapp blir det att du gömmer undan fler undersidor, som det sedan är lätt att leda reda på då man bara klickar på de tre smala linjerna som skulle kunna tolkas som en hamburgare.

Animationer och ikoner

Animationer är en fördel på en hemsida då besökare alltid lockas till det som rör på sig, dock är det absolut något som kräver hårt arbete och finess. Något som är värt mödan, då det kommer se riktigt proffsigt ut. Tydliga ikoner på en hemsida är en stor fördel då det är en snygg och enkel genväg för att komma till rätt ställe. Det gör sidan mer lättnavigerad och ger ett snyggt budskap.