Program för webdesign

Det finns flera olika mjukvaruprogram för webbdesign, några som är bättre än andra och beroende på vad du är ute efter att skapa. Är det en hel hemsida, som ska innehålla allt från bilder till animationer eller bara en vanlig blogg? Här kommer flera exempel på program som du kan använda dig av för att göra din hemsida.

Adobe Dreamweaver

Dreamweaver är antagligen det viktigaste verktyget om du vill bli en riktig hejare på att få din hemsida till något alldeles speciellt. Dreamweaver ger dig en chans att koda själv, på ett lättöverskådligt och tydligt sätt.

Först bör du lära dig lite mer allmänt om HTML, CSS och JavaScript innan du börjar tillämpa det i Dreamweaver. HTML är ett kodningsspråk som du använder när du skapar själva strukturen på en hemsida. CSS är en stilmall, det avgör hur designen kommer att se ut. Så ifall du vill bestämma en särskild bakgrund eller färg på text eller ett unikt typsnitt är det CSS du ska lära sig. JavaScript handlar om du vill skapa en viss interaktion på din hemsida. Antingen om du vill att en läsare kan kunna fylla i ett frågeformulär eller liknande.

När du har lärt dig grunderna bör du testa dig fram i Dreamweaver och på så sätt lära dig programmet. Övning ger färdighet när det kommer till webbdesign. Ifall du inte vill investera i Dreamweaver eller om din första gratismånad har gått ut, kan du prova att koda med Anteckningar på din dator. Inte lika lätt och överskådligt, men gratis. En del bloggar och speciellt WordPress öppnar upp deras kodning så du själv kan redigera direkt i deras stilmall. I olika bloggföretag och WordPress finns det redan en hel del färdiga mallar och teman att använda sig av ifall du skulle vilja, dock blir det inte bara din egen design då vem som helst kan använda sig av samma.

InDesign& Photoshop

Ifall du vill redigera bilder, skapa dina egna annonser eller ikoner är program som InDesign och Photoshop program du bör lära dig grunderna i. Ifall du är kreativ och snabblärd kommer du ganska snart kunna grunderna i dessa program så du kan inkludera bilder och annonser på din hemsida. Ikoner kan vara en bra sak att lära sig rent stilistiskt, då det ger ett proffsigt intryck men är även lätt för en läsare att förstå och navigera sig fram.

Program utan kodning

Ifall du inte vill eller kan lära dig att koda själv finns det en del program för webbdesign på nätet. Det gäller att kunna gallra fram ett pålitligt och bra program. Som sagt har en del bloggar redan färdiga mallar du kan använda, detsamma gäller olika företagssidor. Ett exempel på ett program som riktar in sig på hemsidor för företag är Webnode. Även Joomla och Kombozer är populära och lätthanterliga program. Men populärast är nog ändå WordPress där det finns mängder med val du kan göra, utan att göra en endaste kodning.